Masalahnya PAS Merasakan Mereka Saja Yang Betul!

Jika pas sudi mendengar

Oleh kerana nama Islam disebut dalam nama Pas, maka parti itu hendaklah menghentikan sikap suka mencerca dan memaki hamun orang lain yang berbeza pendapat dengan mereka.

Pemimpin tertinggi parti tersebut hendaklah menasihati ahli-ahli mereka terutama dalam laman-laman web mereka, agar berakhlak dengan orang lain.

Apakah setiap kali berbeza pendapat mereka perlu mencerca pihak yang mereka tidak suka?! Mereka seakan lupa bahawa perkataan dan tulisan cercaan mereka itu akan dibawa ke mahkamah Allah di akhirat.

Sebahagian mereka menghalalkan cercaan itu dengan menyatakan 'orang lain' lagi teruk. Apakah jika orang lain anda anggap teruk, maka anda boleh melakukannya juga?

Apakah akan terjadi kepada masa depan negara jika kita mengajar budaya 'jangan berbeza pendapat dengan pemimpin kami, jika tidak awak kami maki"!! Maka rosaklah kebebasan bersuara dan berfikir.

Apatah lagi jika isu agama dimasukkan. Sehingga kepada sesama sendiri, dicerca dan dihina. Mereka hina dan mencerca pemimpin sendiri apabila berlaku perbezaan dalam isu 'Kerajaan Perpaduan'.

Mereka maki Tan Sri Harussani apabila mereka sudah tidak sebulu lagi dengannya. Dulu, mereka juga memaki saya. Lihatlah selepas kenyataan ini dikeluar, sebahagian mereka akan menyambutnya dengan makian dalam blog-blog mereka.

Saya bukan bermusuh dengan Pas, tapi saya memberi teguran sebagai seorang Muslim kepada mereka, seperti mana banyak perkara saya memberi pandangan kepada UMNO juga.

Generasi muda dan terpelajar makin mampu menilai. Budaya politik maki hamun dan carut marut kerana perbezaan pendapat bukan akhlak Islam, juga bukan kematangan politik masa depan.
(Sumber : Petikan Kata-Kata Dr. Mohd Asri Zainul Abidin ialah bekas mufti Perlis).
(Kata Waris Pahang :
-Teguran Bekas Mufti Perlis ini satu tamparan hebat buat PAS. Dr. Asri juga menceritakan beliau pernah dimaki oleh PAS.
-PAS hanya merasakan diri mereka sahaja betul. Pandangan dan nasihat Dr. Asri digunapakai untuk kepentingan parti sahaja.
-Kata Ketua Pemuda PAS : "Biarpun agak pahit , langkah pertama saya memilih untuk bersetuju terlebih dahulu terhadap apa yang diluahkan oleh Dr Asri dengan sedikit teguran saya kepada beliau bahawa luahan itu tidak boleh dipukul rata melainkan hanya dirujuk kepada individu - individu terbabit dan kepada kes - kes tertentu".
-PAS mempunyai modul tarbiyyah dan penerangannya tetapi masih longgar pentarbiahannya sehingga ahli PAS tidak berdakwah dengan berhikmah.
-Kata Ketua Pemuda PAS : "PAS tidak pernah mendidik dan mengajar apalagi mempunyai skima dan modul khas untuk pemimpin dan anggotanya mencaci dan mencerca siapa sahaja yang berbeza pendapat".
-Namun tindak tanduk, tutur kata dan perilaku PAS jelas menunjukkan PAS sengaja berkelakuan tidak bermoral bertujuan meraih simpati orang ramai kononnya kerajaan dan pemimpin zalim.
-Lakonan PAS ini sama sahaja sejak dahulu lagi dan rakyat Malaysia sudah muak dengan kata-kata maki hamun dan kata-kata kesat yang dilemparkan oleh penceramah PAS di pentas ceramah PAS).

0 comments:

Post a Comment